Włoskie smaki

Uwielbiam tiramisu. Takiego jeszcze nie jadłam. Z serem mascarpone i serem mielonym z wiaderka, jak na sernik.

Na spodzie kakaowy biszkopt porządnie nasączony alkoholem:D

 

 

Przepis z mojego ulubionego bloga, o którym więcej opowiem innym razem:))))

Moje ulubione TIRAMISU-bez dwóch zdań!

 

Kolorowy tort

Znalazłam go na blogu Moje Wypieki. Wiedziałam, że będzie pracowity. Jednak synek się uparł-chce właśnie taki na 6 urodziny. Więc obiecałam. Miałam mieć pomocnika do pieczenia,ale akurat poległ z grypą w łóżku...więc zostałam sama na placu boju.

Sześć kolorowych biszkoptów. Pierwszy raz bawiłam się w pieczenie z użyciem barwników spożywczych w żelu.Kolory wyszły bajeczne:)

Delikatny krem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Lekki, cytrynowy.

Niestety, moje umiejetności są ledwo dostateczne, więc tort wyszedł koślawy.

Mimo pracy, bawiłam się przy tym wypieku super!!!!

  

 

 

Muffiny z m&m

 

Mamy troje dzieci, więc rzadko piekę zwykły jabłecznik.Dzieci lubią kiedy jest kolorowo. Na moim ulubionym blogu http://www.zcukrempudrem.blogspot.com/ znalazłam bajeczne muffiny.

 

z ulubionymi cukierkami dzieci:D

Robi się przyjemnie. Wychodzą PRZEPYSZNE!!!!

 

 

Polecam wszystkim łasuchom!

 

Smaki dzieciństwa

 

Szyszki...

Pamiętacie????

Krówki, masło i ryż preparowany. I już. Chociaż nie wszystkie krówki się nadają. Z raz kupionych znanej firmy wyszły niedobre. Serio.

Teraz już wiem, które są ok i co jakiś czas robię klejące, tuczące słodkości

 

 

 

TŁUSTY CZWARTEK

 

Tłuste..ale jakie pychaaaaa!!! Na maślance,nadziewane dopiero po usmażeniu,dzięki czemu nie musiałam obawiać się tego,iż bedą niedopieczone:)))

Zjadłam osiem...

Na moje usprawiedliwienie- są mniejsze od tych sklepowych:))))

 

 

 

 

 

Taka jedna kostka....

 

Chyba najbliższy smak mojemu sercu. Z delicjami i galaretką. Smak czekolady. MNIAM!

 

Ciastka na piwie

Zabierałam się do nich długo.Piwo do ciastek????A jednak! Okazało się,że dzięki temu ciastka rozpływają się w ustach. Banalnie proste, z przepisu wyszło 5 blaszek ciastek

 

 

4 szklanki mąki
2 kostki masła
1 szklanka piwa
1 łyżeczka soli
Twarda marmolada
Cukier puder do posypania

 

Nożem posiekać mąkę z masłem , dodać sól i piwo. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i pociąć na równe kwadraty. Na środek nakładać marmoladę i sklejać ciastka składając rogi do środka. Następnie układać ciasteczka na  blaszce wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

W moim piekarniku ustawiam zawsze ciut niższą temperaturę, więc ciacha piekły się w 170 stopniach.

Koniecznie spróbujcie! Póki jeszcze jest zima,w ogrodzie nie ma pracy i można szaleć w kuchni:)

 

Chałka kolorowa z makiem i kakao

 

Wstyd się przyznać-zjedliśmy całą na kolację....z dżemem wiśniowym i dyniowym własnej roboty...

Nie można było się jej oprzeć. MNIAM!!!!!

 

 

Precle, precelki....

Upieczone na kolację. Na słodko, z makiem. Takie lubimy:)